van Wijck on the road again

Alle blogs van onze reizen

Dag 21, Little Boy & Fat Man (Santa Fe)

We starten de dag met een ontbijt in het hotel. Er wordt zelfs live een roerei of omelet met kaas gemaakt. Een luxe die ik niet bij een Econolodge had verwacht. Ook kunnen we een wafel bakken, wat we dan ook zeker niet aan ons voorbij laten gaan. Met een recente wissel van hotels, hebben we hier 2 nachten achter elkaar, dus pakken we de koelbox en gaan we op pad naar Bandelier, een nationaal monument.

Het is een uurtje rijden en dan mogen we overstappen op een shuttle bus, waarvoor we netjes op tijd zijn. We rijden een half uurtje door een mooi, bergachtig landschap en komen dan bij het visitors center aan. Daar beginnen we aan een kleine hike van een paar kilometer. Deze gaat door de valei, waar de Pueblo’s hebben gewoond. Er is nog veel van de fundering in de vallei te zien. Naast de vallei zijn woningen in de brosse gesteente van de bergen te zien. Dit is Tuff-steen, zeg maar samengestampt vulkaan as. Erg poreus, beetje kalksteen achtig, dus veel gaten door het water en wind. Mooi om te bewonderen.

Op de foto zie je ook een rij gaten in de Tuff-steen lopen. Daar zaten de palen in van de verdiepingsvloeren en het dak. Samen met het fundament geeft het een aardig beeld van hoe het eruit heeft gezien. We lopen de route rustig af en de National Park Service (NPS) app heeft ook informatie op verschillende punten van de route, vandaar dat ik bovenstaande nu met jullie kan delen.

Fundament van de stad in de vallei

Nadat we weer terug zijn met de shuttle, smeren we een broodje in de auto en gaan we naar Los Alamos, de plek waar de eerste atoombom is gemaakt, ook bekend van de Oppenheimer film. Het is nog een actieve research plaats, dus op veel plaatsen kun je niet komen. Het stadje zelf is wel leuk en we bezoeken het Bradbury Science Museum. Wel leuk en de film die ze laten zien geeft een goed beeld van hoe het in de tweede wereld oorlog aan toe is gegaan. Al was veel daarvan ook al in Oppenheimer te zien, nu is het met de originele cast :-).

We lopen nog een rondje door het museum en het is best wel indrukwekkend om de replica’s van de Little Boy en de Fat Man te zien. Een indruk wekkend dagje en na een geocache en foto bij het standbeeld is het weer tijd om naar Santa Fe terug te keren.

Standbeeld van Oppenheimer en Groves

Daar blijkt het nog even lastig te zijn om de kamer op te komen. Beide sleutels doen het niet meer, maar een bezoekje aan de balie was genoeg om de deuren te openen en even te chillen voordat we gaan eten. Mirjam heeft een Outback Stakehouse in de buurt gespot en die was wel bevallen, dus gaan we daar maar een keer op herhaling eten. Wel een andere locatie uiteraard, want we zitten wel een aantal mijlen verderop. Het is ook wat drukker en we moeten even wachten. Tijd voor een geocache, maar die is lastig te vinden. Tijdens het eten krijg ik van de cache owner een extra tip. Blijkt dat ik de cache al in mijn handen heb gehad. Na het eten kunnen we dan toch onze naam opschrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *