van Wijck on the road again

Alle blogs van onze reizen

4 Augustus: Te land, ter zee en onder de grond

DSC07433Bij het ontbijt is er natuurlijk weer ruimte voor zo’n leuk pannenkoekje. Dan een beetje vaart maken, want we gaan Montreal bezoeken. Eerst nog even langs een enorme supermarkt. Buiten hebben we nog de hoop er een lekkere bakker te vinden en wellicht een saladebar. Binnen is die hoop helaas snel verdwenen. Er is veel te koop, maar sub-winkels waar dingen ter plaatse worden gemaakt zoals een bakkertje en slager ontbreken. We kopen het hoognodige, met name drinken en gaan op weg naar Montreal.

DSC07514De weg ernaartoe is erg mooi, met heel veel bomen. Het is wel zo dat dit plaatje de volle twee uur rijden niet veranderd, dan wordt het toch wel ietwat boring. In Montreal blijken we niet op de juiste plek aan te komen. Het nog een keer de straat invoeren in de navigatie van de auto geeft geen beter beeld. Dan met Sygic (onze TomTom op de mobiel) maar bepalen waar we naar toe moeten. Dan op de kaart in de auto het juiste punt selecteren en ontdekken dat we er zo’n 6 km naast zitten. DSC07413Door goed naar de naambordjes te kijken komen we nog redelijk snel bij het hotel, waar we gelukkig vroeg kunnen inchecken en de auto kunnen parkeren. Dat laatste is in zo’n drukke stad nog het meest prettige. Als alles naar onze ruime kamer is gebracht gaan we op pad om Montreal te bezoeken. Bij de balie hebben we al wat info gehad van de dingen die we zeker moeten gaan zien en we hebben de GPS bij ons om hier en daar onze naam op een miniscuul klein papiertje te mogen zetten. De eerste cache is wellicht een daalder waard, maar wij kunnen hem niet vinden. Met de hoge gebouwen is de GPS ook wat minder betrouwbaar. Op naar de volgende die we ook niet kunnen vinden. Niels is het dan al zat en wil met een drafje naar het centrum. Toch overtuigen we hem dat de aanhouder wint en waarrempel, Bas vindt een mooie cache.

DSC07417Daarna op zoek naar de ondergrondse stad, want Montreal staat daar blijkbaar bekend om. We vinden wel een stukje en dat is wel mooi, maar niet meer dan een gang. Tijd om weer naar buiten te gaan want het is echt heerlijk weer met een aangenaam temperatuurtje. Montreal kent mooie gebouwen, waar we dan ook graag naar kijken. Als we iets willen gaan drinken zien we een bus voor weg en water staan. We willen daar wel mee op pad om Montreal beter te zien. Het blijkt druk en we kunnen nog net met de bus van zeven uur mee. Dat is over twee uur, genoeg tijd om eerst wat te eten. We zijn één straat verwiiderd van DE straat in het oude centrum waar vele restaurants zijn. Na wat zoeken komen we er één tegen met een voor ons passend menu en een vrij tafeltje buiten. We nemen allemaal een burger en gelukkig is deze niet volgesmeten met majo- en ketchup kledder.

DSC07423We zijn een half uurtje te vroeg bij de bus en kunnen een mooi plaatsje uitzoeken. De toer begint eerst over het land, langs imposante gebouwen. Er zit toch wel veel history in deze stad en er is een duidelijke visie over de architectuur. Na een poosje komen we langs een enorm en tevens oerlelijk betonnen complex. Het blijkt de laatste van 16 Serial-fabrieken te zijn, waarmee Montreal een belangrijke wereldspeler op dit gebied is geworden. Nu worden de fabrieken niet meer gebruikt en mag deze als laatse eerbetoon blijven staan. Vanaf het water zien we de mooie skyline van Montreal. Ook komen we langs de grote koepel, die in 1976 als velo-dome dienst heeft gedaan. Prachtig om zo’n enorm ding in het echt te zien.
In het water daarnaartoe, is duidelijk een enorme stroming in het water te zien. Dit blijkt door de Niagara watervallen te worden veroorzaakt, indrukwekkend om deze massa zo duidelijk in het water te kunnen onderscheiden.

DSC07517 DSC07514 DSC07460

Na de leuke toer kopen we nog een ijsje. Ook hier is één bolletje genoeg om het toch al groot uitgevallen hoorntje lekker vol te proppen DSC07540meer dan genoeg. We lopen terug via het Place Jacques Cartier, waar al veel volk op straat is. Straatmuziekanten zorgen voor vrolijke muziek, er zijn sneltekenaars en acrobaten. Een levendig geheel waar we wel even willen vertoeven. Gelukkig kunnen we bij de Italiaan midden op het plein ook alleen iets drinken, we zitten als een vorst.
We zijn niet ver van het hotel vandaan en als we de laatste straat oversteken naar de ingang van ons hotel begint het wat te uilen. Als we boven zijn is dat al omgezet in een stevige plens water, we waren op de seconde op tijd terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *