van Wijck on the road again

Alle blogs van onze reizen

30 Juli: Het ontstaan van de USA van nu

DSC07081We worden wakker in een wat vochtige kamer, de luchtvochtigheid is hier best hoog. Nadat iedereen weer schoon is, gaan we ontbijten. We blijken niet de enige te zijn met dat idee, de eetzaal is al aardig vol. Het ontbijt is aardig en we zijn blij met onze kaas. Een getoast broodje met kaas is een mooi begin van de ochtend, zeker als dit kan worden afgemaakt met een vers gebakken appel/kaneel wafel. Als de spullen en de familie in de auto zit, moeten we nog een extra rondje maken rond het hotel. Bas verwacht nog een WhatsApp berichtje en hij heeft al gezien dat er getypt wordt. Het bericht komt binnen en blijkt niet veel meer te bevatten dan de informatie dat de zendende partij WiFi heeft, duh…

DSC07086Vandaag willen we alles weten van de burgeroorlog. Het komt dan mooi uit dat in Gettysburg de grootste veldslag heeft plaatsgevonden. Zoals een beetje Amerikaan wel gewoon is, worden de oorlogshelden op gepaste wijze herdacht. Iedere regiment heeft een eigen gedenkteken met daarnaast bij voorkeur 2 kanonnen. Het hele gebied rondom Gettysburg staat er vol mee. We beginnen in het visitors center, waar je een tour kunt boeken om met een gids door het hele gebied te rijden. De eerstvolgende mogelijkheid is voor ons te laat, we gaan met de eigen auto. Eerst bezoeken we een heel indrukwekkende film over de veldslag. Het is daarna voor ons ook meteen duidelijk hoe het precies zit met de burgeroorlog. DSC07089Daarna worden we doorgeleid naar een soort panorama mesdag, maar dan van de veldslag. Ook dit ziet er prachtig en zeer realistisch uit. Nadat we ook het museum hebben bezocht zijn we voldoende geschoold om de slagveldroute te rijden. Deze is best lang en we besluiten maar een paar dingen te bezoeken. We beginnen bij het kerkhof, waar naast de slachtoffers van de burgeroorlog, heel veel veteranen uit de 20e eeuw liggen. Ook hier veel monumenten, waarbij vooral het monument voor Lincoln opvalt. Daar zit toch wel het meeste steen in verwerkt. Hij heeft hier dan ook aan het einde van de veldslag een korte, maar zeer indrukwekkende speech gegeven. We bezoeken nog het punt waar het slagveld is begonnen. Daar pas zie je, vanuit de locatie waar de Noorderlingen lagen, hoe kansloos de Zuiderlingen waren. Ze moesten een enorm open veld over en vormden zo een eenvoudig doelwit.

DSC07116 DSC07140 DSC07114

Na een kort bezoekje aan de Walmart, waar Bas nog een cargo-short wil hebben vinden we eindelijk weer een Starbucks. 2015-07-30 21.09.31De vazen worden de auto ingehesen en we gaan op weg naar State College waar een lekker bedje voor ons is neergezet. Het blijkt een super mooi hotel te zijn. Een mooie gelegenheid voor een plonsje en het draaien van een wasje. Al met al is het al acht uur als we gaan eten. Dat kan gelukkig in een brewery aan de overkant van het hotel. Echt een pluim waard die kok, want we hebben allemaal echt lekker eten op ons bordje liggen. Nog een keer trotseren wij de gevaarlijke overtocht naar het hotel. Je moet namelijk een B-weg oversteken, zonder zebrapad oid. Gelukkig lukt het ons en al snel kunnen we het bedje benutten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *